Çok Kutuplu Dünyanın Yeniden Doğuşu

 

Kaynak: Forbes/Statista

Büyük güçlerin askeri harcamalarının GSYH’ye oranlarına baktığımız zaman, Rusya’nınki hariç, teknik olarak dünyanın tam bir barış döneminde olduğunu görüyoruz. ABD’nin 1960’lardaki askeri harcamaları GSYH’nin %8’i idi. II. Dünya Savaşında ise bu oran %50’leri bulmuştu!

Kaynak: Dünya Bankası

Bu dünya düzeni; yerel savaşlar, diplomatik anlaşmazlıklar, uluslararası ticarette çatışmalar gibi pek çok soruna rağmen henüz bir soğuk savaş gölgesi altında değildir.

Ancak Batı dünyasının kurulu düzeninin içinde dev bir Çin gerçeği doğmuştur. Bugün ABD, Çin ve Avrupa Birliği (Almanya ve Fransa’nın liderliğinde) çok kutuplu dünyanın süper güçleridir. Batı Blokunu oluşturan ABD, AB, İngiltere ve Commonwealth Ülkeleri halen mevcut sistem içinde ezici bir güce sahiptir. Ancak var olan düzenin içinde uluslararası tüm dengeleri bozan bir gerçeği göz ardı etmemek gerekir. Çin 2000’li yıllarda yeniden doğmuş ve neredeyse 20 yıl içinde önemli bir sıklet merkezi haline gelmiştir.

Aynı Birleşik Almanya’nın 1871’de doğup, 20. yüzyılın başında çok kutuplu dünyanın en önemli aktörlerinden biri haline geldiği gibi…

Burak Köylüoğlu

 

Related posts

Trump’ın Dönüşü: Küresel Ekonomide Ne Beklenebilir?

Küresel Düzenin Hikayesi, XV. Bölüm, Çılgın 1920’li Yıllar

Orta Doğu’daki Savaş, Küresel Ekonomi ve Finansal Piyasalar